Hyperloop - fremtidens emissionsfri transportform

Siden Elon Musk i 2013 udgav et white paper omkring Hyperloop er der vokset en industri og et forskningsmiljø op omkring denne fremtidens emissionsfri transportform.

Hyperloop transporterer personer og gods gennem nær-vakum rør på magnetbaner med hastigheder på op til 1.000 km/t fra by-midte til by-midte og udgør dermed et yderst attraktivt alternativ til såvel luftfart som højhastighedstog.

En stribe virksomheder udvikler i disse år det teknologiske fundament og fastlægger standarder på området og det er realistisk at vi ser de første hyperloops i Europa allerede i dette årti. Eksempelvis vil en tur fra Paris til Berlin kunne gøres på godt en time og København-Hamborg på 55 min - vel at mærke uden udledning af CO2.

Denne korte video giver et lille indblik i Hyperloop konceptet: the hyperloop may disrupt more than just travel.

En stor del af udviklingen sker her i Europa og støttes bl.a. af EU komissionen der i 2021 bevilgede 15 mio. Euro til etablering af et Europæisk testcenter i Groningen i Holland der står klar i 2024. Denne investering blev fulgt op af yderligere 12 mio. Euro fra EU og en gruppe private investorer i 2023.

4-leaf Consulting er medstifter af Hyperloop Denmark - en frivillig forening der ønsker at fremme kendskabet til Hyperloop som transportform i Danmark.